Sos paprykowy do mięsa

Opublikowano: 04.01.2024 r.
Papryka czerwona, cebula i czosnek to podstawowe składniki sosu paprykowego do mięsa. Do tego trochę oleju rzepakowego i odrobina bulionu warzywnego, aby wszystko ładnie się połączyło. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny, który nadaje całości delikatny, kwaskowaty posmak. Idealny dodatek do różnych mięsnych dań.
Składniki dla 5 porcji:
- Papryka czerwona - 500 g (2 duże sztuki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Bulion warzywny - 200 ml (niepełna szklanka)
- Ocet balsamiczny - 5 ml (1 łyżka stołowa)
- Przyprawy - sól, pieprz cayenne
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, miseczka
Przepis krok po kroku
- Papryki przetnij na pół, usuń z nich gniazda nasienne i umyj. Następnie pokrój je w drobną kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- W garnuszku podgrzej olej. Następnie zeszklij na nim cebulę.
- Do cebuli dodaj czosnek oraz paprykę, składniki wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez około 5 minut.
- Po tym czasie do garnuszka dodaj bulion oraz ocet. Całość gotuj przez 15 minut bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
- Garnek zdejmij z palnika i jego zawartość zblenduj blenderem na jednolity mus.
- Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotowy sos podawaj jako dodatek do mięs.
Komentarz dietetyka
Sos paprykowy do mięsa to doskonała propozycja na pyszny dodatek do mięs pieczonych oraz smażonych. papryka stanowi doskonałe źródło witamin, oraz składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu zarówno na surowo, jak i w wersji przetworzonej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny