Sos paprykowy
Opublikowano: 26.05.2021 r.
Papryka czerwona, cebula i czosnek to absolutne gwiazdy tego sosu paprykowego. Do tego dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego i cukru, a całość zgrabnie spinamy oliwą z oliwek. Dzięki temu prostemu połączeniu otrzymamy sos pełen smaku, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnych dań.
Składniki dla 10 porcji:
- Papryka czerwona - 2000 g
- Cebula - 300 g (3 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 15 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę by się zarumieniła.
- Paprykę umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z cebulą. Dodaj drobno posiekany czosnek.
- Zalej warzywa przecierem pomidorowym. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, chili i bazylii.
- Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodaj cukier i wymieszaj.
- Gotowy sos lekko ostudź i zblenduj na gładką masę.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na niskokaloryczny i zdrowy sos.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny