Sos musztardowy
Opublikowano: 30.05.2021 r.
Śmietanka kremowa i musztarda to kulinarne duo, które rządzi w sosie musztardowym! Zapomnij o nudnych dodatkach — ten sos to prawdziwy hit dla miłośników wyrazistych smaków. Idealny do mięs, ryb, a nawet warzyw. Prosty do przygotowania, ale bogaty w smak, z pewnością doda pazura każdemu daniu!
Składniki dla 3 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Musztarda - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Zagotuj śmietankę.
- Dodaj musztardę oraz sól i pieprz do smaku.
- Gotuj sos, aż trochę zgęstnieje i osiągnie taką konsystencje jaką chcesz.
Komentarz dietetyka
Sos musztardowy możesz też przygotować na zimno, z użyciem jogurtu lub kwaśnej śmietany, zamiast śmietanki 30%, co obniży kaloryczność sosu.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny