Sos meksykański
Opublikowano: 17.05.2022 r.
Ketchup, świeżo wyciskany sok pomarańczowy, czosnek i koncentrat pomidorowy to podstawy tego sosu meksykańskiego. Dzięki połączeniu tych składników, sos zyskuje wyjątkowy, intensywny smak, który doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Warto spróbować czegoś nowego i dodać meksykańskiego akcentu do swojego dania!
Składniki dla 1 porcji:
- Ketchup - 150 g (łagodny)
- Sok pomarańczowy - 60 ml (świeżo wyciskany)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Koncentrat pomidorowy - 75 g
- Przyprawy - majeranek, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść ketchup, świeżo wyciskany sok pomarańczowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, dużą szczyptę majeranku i pół łyżeczki ostrej papryki mielonej.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Dodatki takie jak sosy wzbogacają dania o smak, ale również mogą zwiększyć wartości odżywcze dania.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk