Sos kurkowy do mięsa

Opublikowano: 20.10.2021 r.
Kurki świeże, masło klarowane, śmietana 12% i kremówka 30% to główne składniki sosu kurkowego do mięsa. Do tego dochodzą jeszcze aromatyczny świeży koperek, cebula oraz odrobina białego wytrawnego wina, które nada całości wyjątkowy i niepowtarzalny smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Kurki świeże - 400 g
- Masło klarowane - 50 g
- Śmietana 12% - 150 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Wino białe wytrawne - 125 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Grzyby oczyść z piasku i pozostałości runa leśnego. Jeśli kurki są duże pokrój je na mniejsze kawałki.
- Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę.
- Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie.
- Umieść na patelni kurki, wlej wino i duś kurki 15 minut na wolnym ogniu.
- Po tym czasie wlej śmietanę kremówkę i zagotuj. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper i kwaśną śmietanę.
- Gotowy sos podawaj na ciepło, jako dodatek do mięs.
Komentarz dietetyka
Sos kurkowy jest dodatkiem o dużej zawartości kalorii. Zawiera sporą ilość tłuszczu, który jest wysokokaloryczny. Jeśli chcesz ograniczyć ilość kalorii przygotuj sos na bazie jogurtu greckiego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny