Sos kurkowy
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Kurki, śmietanka kremowa 30%, cebula, czosnek i masło — to właśnie najważniejsze składniki, które tworzą niepowtarzalny smak sosu kurkowego. Idealnie kremowy dzięki śmietance, z delikatną nutą cebuli i czosnku, a wszystko to podsmażone na maśle. Aromatyczny i aksamitny, doskonale komponuje się z kluskami, mięsem czy makaronem.
Składniki dla 2 porcji:
- Kurki świeże - 240 g (4 garście)
- Śmietanka kremowa 30% - 160 g (2/3 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Masło - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, durszlak, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kurki dobrze oczyść i przepłucz pod bieżącą zimną wodą. Pozostał na durszlaku do wyschnięcia.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Przesmażaj 4-5 min, a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj kurki. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 min.
- Po tym czasie dodaj śmietanę. Wymieszaj i redukuj sos przez ok. 5-10 min.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem.