Sos koperkowy do sałatki

Opublikowano: 05.06.2025 r.
Jogurt naturalny, śmietanka kremowa i świeży koperek to trio, które stworzy idealny sos koperkowy do sałatki. Dodaj do tego odrobinę czosnku i szczyptę cukru, a uzyskasz pyszny, aromatyczny dodatek, który doskonale podkreśli smak warzyw. Idealny zarówno do lekkich sałatek, jak i tych bardziej treściwych.
Składniki dla 2 porcji:
- Jogurt naturalny 2% - 180 g (1 małe opakowanie)
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (pół szklanki)
- Koperek ogrodowy świeży - 50 g
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Cukier - 3 g
- Przyprawy - sól, pieprz, skórka z cytryny, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- praska do czosnku, szklana miska, łyżka
Przepis krok po kroku
- Koper umyj, osusz i posiekaj.
- Do miski przełóż jogurt, dodaj do niego śmietanę, sok wyciśnięty z połowy cytryny, skórkę otartą z jednej cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie do sosu dodaj koper, cukier, szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki ponownie wymieszaj.
- Gotowy sos odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Komentarz dietetyka
Sos koperkowy do sałatki to doskonała propozycja na zimny sos. Koper oraz czosnek wykorzystane do przygotowania sosu stanowią bogactwo cennych składników odżywczych. Sos możesz wykorzystać również jako dodatek do mięs.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny