Sos jogurtowy do sałatek

Opublikowano: 30.04.2025 r.
Jogurt naturalny, sok z cytryny, świeży koperek i odrobina oliwy z oliwek – oto kluczowe składniki, które sprawiają, że ten sos jogurtowy do sałatek jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny. Idealny do różnych sałatkowych kombinacji, ten sos doda Twoim posiłkom świeżości i lekkości.
Składniki dla 2 porcji:
- Jogurt naturalny 2% - 180 g (1 opakowanie)
- Sok z cytryny - 30 ml (3 łyżki)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 1 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- szklana miska
Przepis krok po kroku
- Jogurt naturalny przełóż do miseczki, dopraw do smaku.
- Wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i posiekanym koperkiem.
- Sos podawaj z sałatką.
Komentarz dietetyka
Mój sos jogurtowy szybko możesz zmienić na sos czosnkowy, wystarczy, że dodasz czosnek przeciśnięty przez praskę.
~ Oliwia Gawron, dietetyk