Sos grzybowy z suszonych grzybów
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Suszone grzyby, cebula i śmietana to podstawa tego pysznego sosu grzybowego. Część magicznego smaku zawdzięcza również czosnkowi i bulionowi drobiowemu, które sprawiają, że sos jest wyjątkowo aromatyczny i aksamitny. To idealny dodatek do mięsa, makaronu czy ziemniaków, który przywołuje smak leśnych grzybów.
Składniki dla 8 porcji:
- Suszone grzyby - 30 g
- Czosnek - 15 g
- Cebula - 150 g
- Śmietana 12% - 80 g
- Masło klarowane - 15 g
- Bulion drobiowy - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Grzyby dzień wcześniej namocz w wodzie by zmiękły. Na następny dzień odlej wodę. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
- Masło rozgrzej na patelni. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do rozgrzanego masła i zeszklij kilka minut.
- Do cebuli i czosnku dodaj namoczone wcześniej grzyby. Dodaj śmietanę, gorący bulion lub wodę oraz przyprawy. Dokładnie mieszaj sos by śmietana dobrze się rozprowadziła w całym daniu. Ilość bulionu lub wody zależy od własnych preferencji. Gotuj sos około 20 minut.
- Po ugotowaniu można wyjąć z sosu ziele i liście. Sos podawaj z ulubionym daniem.