Sos grzybowy do gołąbków
Opublikowano: 29.04.2022 r.
Suszone grzyby, cebula, czosnek i śmietana to sekrety genialnego sosu grzybowego do gołąbków. Aromatyczne grzyby, podsmażona cebulka, czosnek dla intensywności smaku i kremowa śmietana tworzą idealną harmonię. Idealny dodatek, który wyniesie Twoje gołąbki na zupełnie nowy poziom smaku.
Składniki dla 2 porcji:
- Suszone grzyby - 200 g (1 szklanka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Śmietana 18% - 200 g (1 opakowanie)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojone grzyby i delikatnie podsmaż.
- Po chwili dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
- Podgrzewaj do zagęszczenia się sosu.
Komentarz dietetyka
Możesz skorzystać z grzybów suszonych, pamiętaj, aby je najpierw namoczyć do miękkości.
~ Oliwia Gawron, dietetyk