Sos grzybowy na winie
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Suszone grzyby, cebula i białe wytrawne wino – oto trójca, która czyni ten sos grzybowy tak wyjątkowym. Do tego dodajemy trochę masła klarowanego i śmietanki kremowej, aby osiągnąć idealną konsystencję oraz intensywny smak. W sam raz do podania z mięsem, makaronem albo po prostu na kromce chleba.
Składniki dla 6 porcji:
- Suszone grzyby - 20 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Masło klarowane - 10 g
- Wino białe wytrawne - 100 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Przed gotowaniem namocz grzyby. Włóż je do pojemnika i zalej wodą. Wstaw na całą noc do lodówki. Pokrój namoczone grzyby.
- Czosnek bardzo drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Masło rozgrzej i usmaż na nim warzywa. Smaż około 4 minuty.
- Grzyby dodaj do garnka i smaż około 10 minut. Dodaj sól i pieprz.
- Zalej grzyby winem i gotuj około 20 minut aż całe wyparuje. Dodaj śmietankę i gotuj około 15 minut aż sos osiągnie taką konsystencję jaką chcesz.
- Idealny dodatek do makaronu tagliatelle i pomidorków.