Sos grzybowy

Opublikowano: 25.08.2025 r.
Świeże leśne grzyby, śmietanka kremowa 30%, masło i cebula — to kluczowe składniki tego sosu grzybowego. Połączenie tych elementów tworzy kremowy, aromatyczny sos, idealny do mięs, makaronów lub ziemniaków. Grzyby dodają nie tylko smaku, ale i leśnej woni, a śmietanka i masło nadają aksamitną konsystencję.
Składniki dla 6 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g (3/4 opakowania)
- Masło - 20 g (1 łyżka)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją tak, by się zarumieniła.
- Grzyby umyj i pokrój w dość duże kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmaż przez 5-6 minut.
- Do grzybów wlej śmietankę, dodaj sól i pieprz, a także drobno posiekaną pietruszkę.
- Całość duś na małym ogniu przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Ten sos jest świetnym wyborem, jednak by był zdrowszy, zamiast śmietany, warto dodać do niego jogurt naturalny lub grecki.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny