Sos gorgonzola

Opublikowano: 26.06.2021 r.
Ser gorgonzola, śmietanka kremowa 30% i czosnek to trio, które sprawi, że sos gorgonzola podbije Twoje kubki smakowe. Ten kremowy i aromatyczny sos idealnie nadaje się do makaronów, mięs czy warzyw, dodając im niepowtarzalnego charakteru. Gotowy w kilka minut, z prostych składników, które po połączeniu tworzą prawdziwą ucztę dla zmysłów.
Składniki dla 10 porcji:
- Ser gorgonzola - 100 g (3 duże plastry)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (szklanka)
- Czosnek - 3 g (pół ząbka)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Z sera usuń niejadalną skórkę i pokrój ser w kostkę.
- Czosnek drobno posiekaj, dodaj do rondelka, zalej śmietanką.
- Dodaj ser i podgrzewaj, cały czas mieszając aż się rozpuści.
Komentarz dietetyka
Sos gorgonzola jest bardzo kaloryczny i ciężkostrawny, dlatego, w dużych, częstych ilościach nie będzie wskazany dla osób odchudzających się oraz z problemami ze strony przewodu pokarmowego (refluks, zgaga).
~ Aleksandra Dziura, dietetyk