Sos do ziemniaków
Opublikowano: 03.10.2022 r.
Śmietana, mąka pszenna i bulion wołowy - te trzy składniki to prawdziwy klucz do stworzenia pysznego sosu do ziemniaków. Sos jest aksamitny, lekko gęsty i świetnie podkreśla smak ziemniaków, dodając im wyjątkowej głębi. Idealny zarówno do obiadu jak i na kolację!
Składniki dla 1 porcji:
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 24 g (2 łyżki)
- Kostka mięsna - bulion wołowy - 1 g (1 sztuka)
- Śmietana 18% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kostka rosołowa
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, szklanka
Przepis krok po kroku
- Na patelni podgrzej olej.
- Dodaj mąkę i wymieszaj, chwilę podsmaż, by mąka straciła smak surowizny.
- W 3/4 szklanki wody rozpuść kostkę rosołową.
- Ostrożnie wlej wodę z kostką na patelnię i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj śmietanę i do smaku ulubione przyprawy.
- Gotowym sosem polej ziemniaki.
- Jeśli chcesz uzyskać kolor, jak na zdjęciu pomiń dodatek śmietany i chwilę dłużej podsmaż mąkę, aż delikatnie zbrązowieje.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki to bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk