Sos do spaghetti do słoików

Opublikowano: 12.06.2022 r.
Pomidor, oliwa z oliwek i czosnek – oto trio, które rządzi w tym przepisie na sos do spaghetti do słoików. Soczyste pomidory, aromatyczna oliwa i pikantny czosnek tworzą zgrany zespół, który sprawi, że Twoje spaghetti zyska niepowtarzalny smak. Prosty do zrobienia, a smak taki jak we włoskiej trattorii. Przepis pozwala na przygotowanie domowego sosu, który idealnie nadaje się do przechowywania w słoikach na później.
Składniki dla 5 porcji:
- Pomidor - 3000 g (15 średnich sztuk)
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, słoiki, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Pomidory umyj i wytnij z nich szypułki.
- Pomidory włóż do wrzątku na minutę i po tym czasie obierz je ze skórki.
- Pomidory pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj pomidory i zagotuj na większym ogniu.
- Do garnka dodaj po łyżeczce soli, pieprzu oraz oregano.
- Gdy pomidory zagotują się, zmniejsz ogień i gotuj pomidory przez godzinę bez przykrycia (od czasu do czasu pomieszaj zawartość garnka).
- Pod koniec gotowania pomidory rozgnieć praską lub zblenduj blenderem na gładki sos.
- Gorący sos wlej do wyparzonych słoików i od razu zakręć.
- Słoiki z sosem pasteryzuj przez około 5 minut. Następnie wyciągnij je, przykryj ściereczką i ostudź.
- Przestudzone słoiki z sosem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Sos do spaghetti do słoików to doskonały pomysł na przechowanie pomidorów przez zimę. Sos świetnie sprawdzi się do przygotowania szybkiego obiadu dla rodziny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny