Sos do shoarmy
Opublikowano: 26.08.2022 r.
Jogurt grecki pełnotłusty, czosnek i majonez to kluczowe składniki do zrobienia pysznego sosu do shoarmy. Jogurt nadaje mu kremową konsystencję, czosnek dodaje wyrazistości, a majonez sprawia, że sos jest wyjątkowo aksamitny.
Składniki dla 1 porcji:
- Jogurt grecki pełnotłusty - 150 g
- Czosnek - 10 g
- Majonez - 25 g
- Ketchup - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- praska do czosnku, miseczka
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj jogurt, majonez i ketchup.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miseczki.
- Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk