Sos do sałatki z tuńczykiem

Opublikowano: 08.06.2022 r.
Oliwa z oliwek, ocet winny, szczypiorek i miód - to najważniejsze elementy naszego sosu do sałatki z tuńczykiem. Te składniki sprawiają, że smak sałatki zyskuje lekko słodkawy, ale też kwaskowaty charakter, a świeże zioła dodają całości wyrazistego, ziołowego aromatu. Idealne dopełnienie dla soczystego tuńczyka!
Składniki dla 1 porcji:
- Miód - 5 g
- Szczypiorek - 20 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Ocet winny - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek, tymianek, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- rózga, miseczka
Przepis krok po kroku
- Ocet wlej do miseczki, dodaj sól i pieprz.
- Dodaj miód i dokładnie rozmieszaj.
- Wlewaj powoli olej i za pomocą rózgi intensywnie mieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
- Dodaj posiekane zioła i zamieszaj.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny