Sos do sałatki greckiej
Opublikowano: 22.04.2021 r.
Oliwa z oliwek, musztarda, cukier i sok z cytryny – to cztery najważniejsze składniki, które nadadzą Twojej sałatce greckiej wyjątkowy smak. Już sama kombinacja oliwy z oliwek i soku z cytryny tworzy świetne połączenie, a dodatek musztardy i odrobiny cukru tylko podkręci całość.
Składniki dla 12 porcji:
- Oliwa z oliwek - 125 ml (Pół szklanki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 6 g (1 łyżeczka)
- Sok z cytryny - 36 ml (6 łyżek, sok z około pół cytryny)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki przełóż do wysokiego naczynia, jeśli używasz miksera lub do miski jeśli będziesz je łączyć rózgą.
- Dodaj sporą szczyptę soli, pieprzu, bazylii i oregano.
- Całość dokładnie mieszaj lub miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Komentarz dietetyka
Sos przygotowany na bazie oliwy z oliwek extra virgin tłoczonej na zimno jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Sos jest fantastycznym, zdrowym dodatkiem do każdego rodzaju sałatki.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki