Sos do sajgonek
Opublikowano: 11.02.2023 r.
Miód, sos sojowy, ocet ryżowy – to tylko kilka składników, które tworzą wyjątkowy sos do sajgonek. Dodaj jeszcze trochę soku z limonki, czosnku i ostrej papryczki chili, a otrzymasz mieszankę, która idealnie balansuje słodkie, kwaśne i pikantne smaki, podkręcając Twoje sajgonki na wyższy poziom!
Składniki dla 2 porcji:
- Miód - 40 g
- Sos sojowy - 30 ml
- Ocet ryżowy - 10 ml
- Sok z limonki - 10 ml
- Czosnek - 5 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 20 g
- Przyprawy - sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miseczka
Przepis krok po kroku
- Wlej odrobinę gorącej wody do miseczki, dodaj miód i całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Papryczkę chili pokrój wzdłuż i posiekaj drobno.
- Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Komentarz dietetyka
Zamiast miodu możesz użyć zwykły cukier.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk