Sos do pierogów ruskich
Opublikowano: 26.04.2022 r.
Jogurt grecki pełnotłusty, aromatyczny czosnek i świeża mięta to trio, które nadaje sosowi do pierogów ruskich wyjątkowego smaku. Dodajmy do tego odrobinę soku z cytryny i oliwę z oliwek, a otrzymamy kremowy, lekko kwaskowy sos, idealny do tradycyjnych pierogów.
Składniki dla 1 porcji:
- Jogurt grecki pełnotłusty - 180 g
- Sok z cytryny - 10 ml
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Cukier - 5 g
- Mięta - 50 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, cukier, mięta świeża
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Liście mięty umieść w naczyniu blendera. Dodaj oliwę, ząbki czosnek i całość zmiksuj.
- Dodaj jogurt naturalny, cukier, sok z cytryny i ponownie zmiksuj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowym sosem polej pierogi.
Komentarz dietetyka
Świeże zioła nie tylko nadają smaku potrawą, ale również mają pozytywne znaczenie dla zdrowia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk