Sos do kurczaka

Opublikowano: 21.07.2022 r.
Śmietanka kremowa, bulion warzywny i cebula to kluczowe składniki tego pysznego sosu do kurczaka. Kremowa konsystencja, połączenie delikatności śmietanki z aromatycznym bulionem i podsmażona cebulka tworzą idealną harmonię smaków. Ten sos będzie świetnym dodatkiem do Twojego ulubionego kurczaka, nadając mu wyjątkowy smak i aromat.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Marchewka - 130 g (1 średnia sztuka)
- Śmietanka kremowa 30% - 120 g
- Bulion warzywny - 300 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Cukinię pokrój w plastry.
- Marchew obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj cukinię i marchew oraz liść laurowy i ziele angielskie.
- Wlej bulion warzywny i dopraw całość solą.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.
- Wlej śmietankę kremówkę i dodaj pieprz.
- Zblenduj składniki na gładką masę.
Komentarz dietetyka
Sos do kurczaka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego poprawiającego pracę naszych jelit. Sos jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych. Sos zawiera średnią ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny