Sos do klusek śląskich

Opublikowano: 21.07.2022 r.
Masło, marchewka, seler korzeniowy i pietruszka – to esencja sosu do klusek śląskich! Te warzywa dają niesamowity smak, a masło sprawia, że sos jest aksamitnie gładki. Warto dodać też bulion drobiowy, który idealnie zespala wszystkie składniki.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 70 g (7 płaskich łyżek stołowych)
 - Masło - 80 g
 - Marchewka - 120 g (1 średnia sztuka)
 - Seler korzeniowy - 100 g (1 mała sztuka)
 - Pietruszka - 100 g
 - Bulion drobiowy - 400 g (niepełne 2 szklanki)
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
 
Przepis krok po kroku
- Marchew, seler i pietruszkę obierz ze skórki.
 - Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku.
 - Wlej bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
 - Dopraw solą i pieprzem.
 - Zblenduj na gładką masę.
 - Na patelni rozpuść masło.
 - Dodaj do niego mąkę i wymieszaj.
 - Wlej kilka chochli zblendowanego bulionu i wymieszaj dokładnie.
 - Wlej resztę bulionu.
 - Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
 - Sos powinien nieco zgęstnieć.
 
Komentarz dietetyka
Sos do klusek śląskich to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Sos zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Sos zawiera niedużą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny