Sos do klusek śląskich
Opublikowano: 21.07.2022 r.
Masło, marchewka, seler korzeniowy i pietruszka – to esencja sosu do klusek śląskich! Te warzywa dają niesamowity smak, a masło sprawia, że sos jest aksamitnie gładki. Warto dodać też bulion drobiowy, który idealnie zespala wszystkie składniki.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 70 g (7 płaskich łyżek stołowych)
- Masło - 80 g
- Marchewka - 120 g (1 średnia sztuka)
- Seler korzeniowy - 100 g (1 mała sztuka)
- Pietruszka - 100 g
- Bulion drobiowy - 400 g (niepełne 2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Marchew, seler i pietruszkę obierz ze skórki.
- Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku.
- Wlej bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Zblenduj na gładką masę.
- Na patelni rozpuść masło.
- Dodaj do niego mąkę i wymieszaj.
- Wlej kilka chochli zblendowanego bulionu i wymieszaj dokładnie.
- Wlej resztę bulionu.
- Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
- Sos powinien nieco zgęstnieć.
Komentarz dietetyka
Sos do klusek śląskich to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Sos zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Sos zawiera niedużą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny