Sos do kaszy gryczanej

Opublikowano: 02.12.2021 r.
Pieczarki, masło klarowane i cebula to trio, które Twój sos do kaszy gryczanej wywinduje na nowy poziom smaku. Wszystko razem dusimy na patelni, dodając mąkę pszenną i odrobinę mleka, żeby sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Rezultat? Aromatyczny i kremowy dodatek, który świetnie ubogaca klasyczną kaszę.
Składniki dla 3 porcji:
- Pieczarki - 120 g (2 garści)
- Masło klarowane - 30 g (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozpuść masło.
- Zeszklij drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili dodaj pokrojone drobno pieczarki.
- W misce wymieszaj mąkę z mlekiem, tak aby nie było grudek.
- Dodaj mleko z mąką do reszty składników na patelni.
- Dopraw do smaku i podgrzewaj 5 minut, energicznie mieszając.
Komentarz dietetyka
Postaw na domowy sos pieczarkowy do wielu dań, zamiast korzystać z gotowych sosów lub sosów instant z paczki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk