Sos do gnocchi
Opublikowano: 25.07.2022 r.
Cebula, pomidory koktajlowe i kremowa śmietanka 30% to trio, które czyni ten sos do gnocchi wyjątkowym. Delikatnie podsmażona cebula i soczyste pomidory w połączeniu z kremową śmietanką tworzą aksamitną bazę, której charakteru dodaje starty parmezan. Wszystko podane z odrobiną oliwy z oliwek dla pełni smaku.
Składniki dla 3 porcji:
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Pomidory koktajlowe - 300 g
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Ser parmezan - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki i dodaj na patelnię.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Parmezan zetrzyj na tarce.
- Na patelnię wlej śmietanę i gotuj przez 4-5 minut.
- Dodaj pietruszkę i parmezan.
- Wymieszaj składniki i dodaj do ugotowanych gnocchi.
Komentarz dietetyka
Sos do gnocchi to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga zwiększyć masę pokarmową, co pozwala na zachowanie sytości na dłużej. Sos jest dość kaloryczny i nie powinny go w dużych ilościach spożywać osoby będące na diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny