Sos do carpaccio z buraka
Opublikowano: 03.05.2022 r.
Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, natka pietruszki oraz szczypiorek to kluczowe składniki sosu do carpaccio z buraka. Ten przepis łączy klasyczne, wyraziste smaki Oliwy z delikatnym słodko-kwaśnym akcentem balsamico, a świeża pietruszka i szczypiorek dodają mu niepowtarzalnej zielonej nuty oraz chrupkości. Ten sos świetnie uzupełni delikatne plasterki buraka i doda im charakteru.
Składniki dla 2 porcji:
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Ocet balsamiczny - 15 ml
- Natka pietruszki - 15 g
- Szczypiorek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Szczypiorek i natkę drobno posiekaj.
- Oliwę i ocet zmieszaj rózgą w małej miseczce.
- Do sosu dodaj zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Gotowym sosem polej carpaccio.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny