Sos do burrito
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, oliwa z oliwek i czosnek to kluczowe składniki tego aromatycznego sosu do burrito. Cebula oraz świeża papryczka chili zielona dodadzą mu odpowiedniego charakteru i pikanterii, a kolendra zapewni świeżość i wyjątkowy smak. Idealny balans słodkiego, pikantnego i lekko ziołowego aromatu.
Składniki dla 6 porcji:
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Przecier pomidorowy z solą - 300 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Papryczka chili zielona świeża - 5 g (1 szt)
- Kolendra świeża - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebule.
- Czosnek i papryczkę pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
- Całość zalej przecierem i smaż przez 10 minut.
- Dodaj przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Dobrze wymieszaj.
- Do sosu dodaj posiekaną kolendrę. Wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny