Sos czosnkowy do sałatek
Opublikowano: 06.06.2022 r.
Majonez, jogurt naturalny i czosnek to główne składniki, które tworzą podstawę naszego pysznego sosu czosnkowego do sałatek. Dodatek świeżego koperku dodaje mu wyjątkowego, aromatycznego smaku. Ten prosty mix sprawia, że każda sałatka zyskuje nowy, wyrazisty charakter. Szybki w przygotowaniu, idealny do wielu potraw!
Składniki dla 1 porcji:
- Majonez - 30 g
- Jogurt naturalny 2% - 180 g (1 małe opakowanie)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Koperek ogrodowy świeży - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Jogurt wymieszaj z majonezem w miseczce.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Koper oczyści posiekaj.
- Czosnek oraz koper dodaj do miski z majonezem.
- Całość dopraw odrobiną soli oraz pieprzu.
- Składniki sałatki dokładnie wymieszaj.
- Gotowy sos odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Komentarz dietetyka
Sos czosnkowy do sałatek stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Majonez możemy zastąpić majonezem typu light.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny