Sos cytrynowy do łososia

Opublikowano: 25.03.2022 r.
Masło, sok z cytryny, czosnek i śmietanka kremowa – to główni bohaterowie sosu cytrynowego do łososia. Przygotowanie tego pysznego dodatku jest naprawdę proste. Gładki, aromatyczny sos z wyraźną nutą cytryny i delikatnym posmakiem czosnku doskonale komponuje się z soczystym łososiem, podkreślając jego smak i dodając mu wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 2 porcji:
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Sok z cytryny - 50 ml (1/2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (1 ząbek)
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g (1/2 opakowania)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść w rondelku.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wlej sok z cytryny, sos cały czas podgrzewaj i mieszaj.
- Stopniowo dolewaj śmietankę, wciąż mieszając.
- Tak przygotowanym sosem polej łososia.
Komentarz dietetyka
Możesz skorzystać ze świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub wersji kupnej. Nie będzie miało to większego znaczenia. Zamiast cytryny możesz postawić też na limonkę.
~ Oliwia Gawron, dietetyk