Sos cytrynowy
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Czosnek, cytryna, cukier, śmietanka kremowa i masło klarowane — to właśnie te składniki tworzą magiczny sos cytrynowy, który dopełni smak wielu potraw. Intensywny aromat czosnku, orzeźwiająca kwaśność cytryny, delikatna słodycz cukru i aksamitna konsystencja śmietanki kremowej połączone z maślanym, lekko orzechowym posmakiem masła tworzą harmonijną kompozycję.
Składniki dla 2 porcji:
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Cytryna - 90 g (1 sztuka)
- Cukier - 6 g (1 łyżeczka)
- Śmietanka kremowa 30% - 90 g (9 łyżek)
- Masło klarowane - 24 g (3 łyżeczki)
- Kolendra świeża - 2 g (2 gałązki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, tarka, praska do czosnku, miseczka
Przepis krok po kroku
- Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie otrzyj ją ze skórki i wyciśnij z niej sok.
- Kolendrę posiekaj.
- Do garnka wlej sok z cytryny i podgrzej go. Następnie dodaj masło. Często mieszaj, aż masło się roztopi. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i skórkę z cytryny. Po 1-2 min zmniejsz moc kuchenki i wlej śmietanę. Gotuj ok. 3 min. Dodaj kolendrę oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Po 1 minucie ściągnij garnek z palnika.
- Gdy sos trochę ostygnie, zblenduj go i przelej do miseczki lub sosjerki.