Sos cygański

Opublikowano: 23.07.2025 r.
Pomidor, papryka czerwona, cebula, czosnek i ogórki konserwowe to główni bohaterowie sosu cygańskiego, który zaskakuje swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Dodatek oleju rzepakowego i octu spirytusowego sprawia, że ten sos staje się niesamowicie aromatyczny i dobrze balansuje smaki.
Składniki dla 4 porcji:
- Pomidor - 1000 g
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (1 ząbki)
- Ogórek konserwowy - 200 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Ocet spirytusowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser
Przepis krok po kroku
- Pomidory natnij na krzyż, sparz wrzątkiem i usuń skórę.
- Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki, obrane ze skóry pomidory pokrój na ćwiartki. Wszystko razem wymieszaj.
- Wymieszaj wszystko z odrobiną octu i oleju.
- Podgrzewaj sos na małym ogniu przez około godzinę.
- Po tym czasie zmiksuj sos za pomocą blendera.
Komentarz dietetyka
Sos będzie idealnym dodatkiem do makaronu, placków ziemniaczanych, a nawet do naleśników.
~ Oliwia Gawron, dietetyk