Sos carbonara

Opublikowano: 20.07.2021 r.
Jajko, boczek wieprzowy i ser parmezan to podstawa sosu carbonara, prawdziwego włoskiego klasyka! Te proste, ale wyjątkowo smaczne składniki sprawiają, że sos jest kremowy i pełen smaku. Kluczowe jest zbalansowanie proporcji i technika, dzięki którym każde spaghetti stanie się nieodpartą przyjemnością kulinarną.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Boczek wieprzowy bez kości - 100 g
- Ser parmezan - 30 g (4 niepełne łyżeczki)
- Natka pietruszki - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej patelnię. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Pozostaw do wystudzenia.
- Do miski wbij jajka, dokładnie roztrzep widelcem lub rózgą.
- Do jajek dodaj parmezan, małą szczyptę soli i sporą ilość pieprzu.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj chochelkę gorącej wody z gotowania makaronu cały czas dokładnie i intensywnie mieszając.
- Na koniec dodaj natkę pietruszki.
- Sos jest gotowy do wymieszania z gorącym makaronem.
Komentarz dietetyka
Sos carbonara to jeden z najpopularniejszych włoskich sosów do spaghetti. Składa się z kalorycznych składników jednak ilość sosu użyta do przygotowania dania jest niewielka. Spożywanie makaronu carbonara raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki