Sos buffalo
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Masło, Tabasco i ocet balsamiczny - oto trzy filary, na których opiera się klasyczny sos buffalo. Ten kultowy dodatek do skrzydełek, kanapek czy warzyw jest łatwy do przygotowania i pełen wyrazistego smaku. Sekret tkwi w połączeniu kremowego masła, ostrego Tabasco i delikatnie kwaskowatego octu balsamicznego, co razem daje niesamowity efekt.
Składniki dla 2 porcji:
- Tabasco - 200 ml
- Sos Worcestershire - 5 ml
- Masło - 100 g
- Ocet balsamiczny - 30 ml
- Przyprawy - papryka słodka, mielony czosnek, pieprz syczuański
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, słoik, rondelek
Przepis krok po kroku
- Wrzuć masło do rondelka i roztop je.
- Do masła dodaj ostry sos, sos Worcestershire, ocet i 1/3 łyżeczki czosnku, pieprzu i papryki. Dodaj szczyptę soli.
- Doprowadź do wrzenia. Gdy tylko ciecz zacznie się gotować, zdejmij rondel z ognia i wymieszaj.
- Poczekaj, aż sos ostygnie. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak nie będzie odpowiednia dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny