Sos beszamelowy do zapiekania
Opublikowano: 28.03.2022 r.
Sos beszamelowy do zapiekania będzie dobry nie tylko do lasagne. Świetnie sprawdzi się również do pieczonych warzyw czy zapiekanek z makaronem.
Składniki dla 1 porcji:
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Mąka pszenna typ 550 - 45 g (3 łyżki)
- Masło - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- rondelek, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- W rondelku umieść masło i rozpuść na minimalnej mocy palnika.
- Wsypuj mąkę, łyżka po łyżce ciągle mieszając trzepaczką i rozcierając grudki.
- Gdy masło z mąką będą gładkie, wlej mleko. Zwiększ moc palnika.
- Cały czas mieszając trzepaczką, dodaj po 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego (lub białego), soli i mielonej gałki muszkatołowej.
- Mieszaj cały czas (około 5-10 minut) aż do uzyskania konsystencji kisielu, lekkiego budyniu.
- Sos jest gotowy do użycia.
Komentarz dietetyka
Sos beszamelowy może być świetnym dodatkiem do warzyw gotowanych lub pieczonych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk