Sos balsamiczny
Opublikowano: 23.10.2021 r.
Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny i miód to trio, które stanie się twoim ulubionym sosem balsamicznym. Połączenie tych składników daje niepowtarzalny smak, idealny na sałatki i dania warzywne. Tan prosty przepis to hit w Twojej kuchni – przekonaj się, jak niewiele potrzeba, by dodać swoim potrawom charakteru!
Składniki dla 1 porcji:
- Oliwa z oliwek - 120 ml (10 łyżek)
- Ocet balsamiczny - 60 ml (5 łyżek)
- Miód - 12 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Do miseczki dodaj oliwę, ocet, miód szczyptę soli i piperzu.
- Całość dokładanie wymieszaj rózgą.
Komentarz dietetyka
Sos balsamiczny to sos, który wykorzystywany jest do wielu różnych dań, nie tylko sałatek. Jest on fajną propozycją jeśli znudził Ci się tradycyjny sos winegret.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki