Sos adżika

Opublikowano: 13.11.2022 r.
Pomidor, czerwona papryka i odrobina ostrej papryczki chili - oto serce sosu adżika! Dodaj do tego aromatyczny czosnek, cebulę, a na koniec trochę octu winnego oraz cukru dla zbalansowania smaków. Wszystko razem tworzy prawdziwą bombę smakową, idealną jako dodatek do mięs, dań grillowanych czy kanapek.
Składniki dla 15 porcji:
- Pomidor - 1000 g (6 sztuk)
 - Papryka czerwona - 600 g (3 sztuki)
 - Cebula - 200 g (2 sztuki)
 - Papryczka chili czerwona świeża - 40 g (1 sztuka)
 - Czosnek - 20 g (4 ząbki)
 - Ocet winny - 125 ml (1/2 szklanki)
 - Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
 - Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
 - Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
 
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórę i pokrój na mniejsze kawałki.
 - Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
 - Przełóż wszystko do garnka, gotuj na małym ogniu. Dodaj papryczkę chilli.
 - Dodaj ocet, cukier i oliwę z oliwek.
 - Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż całość się rozpadnie.
 
Komentarz dietetyka
Sos możesz przełożyć do słoiczków i pasteryzować, przez to starczą Ci na dłużej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk