Sorbet truskawkowy
Opublikowano: 17.05.2022 r.
Truskawki, cukier i sok z cytryny – tylko trzy składniki potrzebne do stworzenia tego orzeźwiającego sorbetu truskawkowego. Połączenie soczystych owoców z odrobiną słodyczy i kwaśności daje genialny, letni deser, który zachwyci swoją prostotą i smakiem. Idealny sposób na wykorzystanie świeżych truskawek w sezonie!
Składniki dla 4 porcji:
- Truskawki - 500 g
- Cukier - 100 g
- Sok z cytryny - 20 ml
- Przyprawy - sok z cytryny, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- blender, pojemnik zamykany, rondelek
Przepis krok po kroku
- W rondelku umieść cukier.
- Dodaj sok z jednej cytryny oraz dwie łyżki wody.
- Całość gotuj, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop cukrowy. Odstaw do ostygnięcia.
- Truskawki umyj i osusz na sitku.
- Truskawki zblenduj na gładką masę. Wlej do nich syrop cukrowy.
- Umieść całość w pojemniku i schowaj do zamrażalnika.
- Po dwóch godzinach wyciągnij i ponownie zblenduj całość. Schowaj w zamrażalniku.
- Po godzinie powtórz jeszcze raz blendowanie. Umieść w zamrażalniku na minimum 6 godzin.
- Lody są gotowe!
Komentarz dietetyka
Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk