Sorbet bananowy
Opublikowano: 20.08.2023 r.
Bananowy sorbet to prosta i pyszna deserowa propozycja, która składa się głównie z bananów, soku z cytryny i odrobiny cukru pudru. Banany dodają słodyczy i kremowej konsystencji, sok z cytryny wprowadza delikatną kwaskową nutę, a cukier puder łagodnie podkreśla smak owoców. To zdrowa i orzeźwiająca alternatywa na ciepłe dni!
Składniki dla 3 porcji:
- Sok z cytryny - 40 ml
- Banan - 600 g (6 średnich sztuk)
- Cukier puder - 20 g
- Przyprawy - mięta świeża
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- blender, worek foliowy, miska, pucharki
Przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do woreczków foliowych i włóż do zamrażarki na minimum 5 godzin.
- Zamrożone banany, sok z cytryny, pół szklanki zimnej wody oraz cukier puder umieść w misce.
- Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą masę bez grudek.
- Gotowy sorbet bananowy przełóż do pucharków i udekoruj go listkami mięty.
- Deser podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Sorbet bananowy to doskonała propozycja na orzeźwiającą przekąskę. Banany wykorzystane do przygotowania deseru stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny