Solanka do wędzenia
Opublikowano: 08.08.2023 r.
Sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, czosnek i liść laurowy. Oto kluczowe składniki, które tworzą idealną solankę do wędzenia. Sól i cukier doskonale balansują smaki, a pieprz i czosnek dodają charakteru. Z kolei ziele angielskie i liść laurowy wprowadzają aromatyczne nuty, tworząc pyszną bazę do wędzenia różnych mięs.
Składniki dla 1 porcji:
- Sól - 80 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska, wędzarnia
Przepis krok po kroku
- W 1 l przegotowanej wciąż ciepłej wodzie rozpuść sól kuchenną i dodaj przyprawy.
- Po ostygnięciu zalej mięso umieszczone w głębokim naczyniu tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Przyjmuje się, że na 1 kg mięsa potrzebny będzie 1 l solanki.
- Mięso wstaw do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, po których upływie mięso należy osuszyć i przygotować do wędzenia.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, ponieważ chroni mięso przed szkodliwymi składnikami obróbki termicznej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny