Solanka do szynki

Opublikowano: 29.11.2022 r.
Sól kuchenna to podstawa, a dodatek soli peklowej nadaje wyjątkowy smak i różową barwę. Nie można pominąć także ziela angielskiego oraz liści laurowych, które wnoszą aromat i głębię smaku. Na koniec trochę czosnku i cukru, dla zbalansowania całości. Wszystko razem tworzy znakomitą solankę do szynki, idealną na domowe wyroby.
Składniki dla 1 porcji:
- Cukier - 3 g (pół łyżeczki)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, strzykawka
Przepis krok po kroku
- Do garnka dodaj ząbek obranego czosnku (w całości), 40 g soli, łyżkę ziół prowansalskich, 400 ml wody, cukier, 4 kulki ziela angielskiego i 2 liście laurowe.
- Zagotuj wszystko i ostudź.
- Po ostudzeniu można zacząć peklować mięso.
- W misce ułóż mięso i zalej zimną solanką. Ma przykryć mięso w całości.
- Pozostaw na 5-7 dni w lodówce. Raz dziennie przekręć mięso na inną stronę.
- Dzień przed końcem wstrzyknij trochę solanki do środka mięsa za pomocą strzykawki.
- Mięso jest gotowe go dalszej obróbki po wyjęciu z solanki i wysuszeniu mięsa.
Komentarz dietetyka
Solanka przeznaczona jest do przedłużania trwałości jedzenia. Dzięki niej można dłużej przechowywać mięso.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości