Solanka do schabu

Opublikowano: 05.07.2022 r.
Sól (50g), czosnek, liście laurowe i ziele angielskie - te składniki tworzą bazę smakową solanki do schabu, której smak wciągnie Cię bez reszty. Kluczowe są też zioła: pieprz i rozmaryn, które dodają wyjątkowego aromatu. Dodatek cukru równoważy słoność i sprawia, że gotowy schab jest soczysty i pełen smaku.
Składniki dla 1 porcji:
- Sól - 50 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- 1 l wody podgrzej i dodaj do niej sól. Wymieszaj do rozpuszczenia.
- Solankę wystudź.
- Marynuj mięso przez 24 h w lodówce. Marynata jest odpowiednia na 500 g mięsa.
Komentarz dietetyka
To dodatek, który zawiera sporo soli, dlatego nie będzie dobrą opcją dla osób z problemami z układem krwionośnym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny