Solanka do mięsa
Opublikowano: 29.11.2022 r.
Sól, pieprz, cukier – to podstawa tej klasycznej solanki do mięsa. Dodaj jeszcze liść laurowy, ziele angielskie i czosnek, a Twój kawałek mięsa nabierze niepowtarzalnego smaku. Ten przepis to prosty, ale skuteczny sposób, by twój obiad zyskał nowy wymiar.
Składniki dla 1 porcji:
- Cukier - 3 g (pół łyżeczki)
- Przyprawy - sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, strzykawka
Przepis krok po kroku
- 40 g soli, cukier, 400 ml wody, po łyżeczce majeranku i rozmarynu, obrany ząbek czosnku w całości, 4 ziela angielskie oraz 2 liście laurowe dodaj do garnka i zagotuj.
- Solankę ostudź.
- Mięso włóż do miski i zalej zimną solanką. Powinna całkowicie zakrywać mięso.
- Mięso w solance przechowuj przez 6 do maksymalnie 7 dni w lodówce.
- Raz dziennie obróć mięso na drugą stronę.
- Ostatniego dnia wstrzyknij solankę dokładnie w mięso za pomocą strzykawki. Postaraj się dotrzeć w każde miejsce.
- Po peklowaniu wyjmij mięso, wysusz i przygotuj (upiecz, ugotuj itp.).
Komentarz dietetyka
Solanka sprawia, że mięso można dłużej przechowywać. Składa się z naturalnych konserwantów (m.in. soli i cukru), bez konieczności użycia chemicznych środków konserwujących żywność.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości