Solanka do mięsa pieczonego
Opublikowano: 18.01.2023 r.
Sól, woda, czosnek, zioła i liść laurowy – oto sekrety idealnej solanki do mięsa pieczonego. Ta mieszanka sprawia, że każde mięso staje się soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Przygotowanie solanki jest proste i warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie, aby potem delektować się pysznym daniem.
Składniki dla 1 porcji:
- Sól - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść sól, liście laurowe i ziele angielskie.
- Wlej 2 litry wody i wymieszaj.
- Czosnek zmiażdż nożem i dodaj do zalewy.
- Do zalewy dodaj mięso i marynuj przez 24 godziny.
Komentarz dietetyka
Solanka do mięsa pieczonego to źródło dużej ilości soli. Nie powinno się jej spożywać w nadmiernych ilościach. Solanka nie zawiera kalorii i świetnie sprawdzi się jako marynata dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny