Solanka do kurczaka
Opublikowano: 06.03.2023 r.
Sól i świeży czosnek to podstawa naszej słonecznej solanki do kurczaka! Dzięki prostemu połączeniu soli oraz aromatycznego czosnku, twoje mięso będzie soczyste i pełne smaku. Idealny sposób na wydobycie głębi smaku i zachowanie wilgotności kurczaka, niezależnie od metody przyrządzania!
Składniki dla 1 porcji:
- Sól - 60 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej 2 litry wody. Dodaj do niej sól, obrane ząbki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe oraz 3 ziarenka pieprzu czarnego.
- Składniki solanki dokładnie wymieszaj.
- W gotowej solance zamocz dowolne części kurczaka lub całego kurczaka i całość odstaw w chłodne miejsce na noc.
Komentarz dietetyka
Solanka do kurczaka to doskonała propozycja na marynatę do mięsa. Mięso warto marynować dzień wcześniej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny