Solanka do kaczki
Opublikowano: 06.03.2023 r.
Sól, czosnek - te dwa składniki zmienią Twoją kaczkę w prawdziwe rarytasy! Solanka na bazie soli i aromatycznego czosnku to prosty, ale skuteczny sposób na wydobycie pełni smaku z tego mięsa. Od teraz każda kaczka będzie idealnie soczysta i pełna bogatego, głębokiego aromatu.
Składniki dla 1 porcji:
- Sól - 60 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej 3 litry wody. Dodaj do niej sól, majeranek, obrane ząbki czosnku, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe oraz 5 ziarenek pieprzu czarnego.
- Składniki solanki dokładnie wymieszaj.
- W gotowej solance zamocz tuszkę kaczki i całość odstaw w chłodne miejsce na noc (minimum 12 godzin przed pieczeniem).
Komentarz dietetyka
Solanka do kaczki to doskonała propozycja na marynatę. Marynowanie kaczki warto rozpocząć 12 godzin przed planowanym pieczeniem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny