Sok z pigwowca
Opublikowano: 03.07.2021 r.
Owoce pigwowca i cukier – tylko tyle potrzebujesz, żeby zrobić pyszny sok z pigwowca. Ten napój ma niepowtarzalny, kwaskowaty smak, który idealnie sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą. Pigwowiec jest bogaty w witaminy, a cukier dodaje mu potrzebnej słodyczy, tworząc idealną równowagę smaków. Sprawdź, jak łatwo przygotować domowy sok!
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier - 700 g
- Owoc pigwowca - 1000 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- słoiki, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Owoce umyj, obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.
- Przełóż do słoika i zasyp cukrem. Odstaw, aż owoce puszczą sok.
- Sok przelej do butelek, szczelnie zamknij i pasteryzuj ok. 10 min.
Komentarz dietetyka
Soki z dodatkiem cukru mają bardzo wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinny na nie uważać osoby z cukrzycą i insulinoopornością.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk