Sok z pietruszki
Opublikowano: 25.09.2022 r.
Natka pietruszki, gruszka, jabłko i sok z cytryny to kluczowe składniki tego orzeźwiającego soku. Przygotowanie napoju z tych prostych produktów to prosta droga do dostarczenia organizmowi witamin i minerałów. Pietruszka nadaje mu wyrazistego, ziołowego smaku, a owoce dodają naturalnej słodyczy i kwasowości.
Składniki dla 2 porcji:
- Natka pietruszki - 150 g (2 pęczki)
- Gruszka - 100 g (1 sztuka)
- Jabłko - 100 g (1 sztuka)
- Sok z cytryny - 20 ml (2 łyżki)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- blender
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj wodę. Około 1 szklanki.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Włóż do blendera, dodaj obrane ze skóry i pozbawione pestek owoce.
- Wlej wodę i sok z cytryny.
- Zmiksuj całość na jednolitą konsystencję.
- W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody.
Komentarz dietetyka
Sok z pietruszki możesz przygotować bez dodatków owoców, jednak zapewnią one słodki posmak, który idealnie pasuje do tego połączenia.
~ Oliwia Gawron, dietetyk