Sok z malin

Opublikowano: 06.07.2025 r.
Maliny i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszny sok z malin. Maliny w liczbie półtora kilograma plus solidna dawka cukru, dokładnie 450 gramów. Ten prosty skład zaowocuje orzeźwiającym napojem, który idealnie sprawdzi się w letnie dni albo jako dodatek do deserów.
Składniki dla 10 porcji:
- Maliny - 1500 g
- Cukier - 450 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki, sitko, gaza
Przepis krok po kroku
- Do garnka wsyp maliny, cukier i wlej 0,5 szklanki cukru.
- Gotuj, rozgniatając maliny łyżką, do momentu aż wszystkie się rozpadną, a cukier rozpuści.
- Na drugim garnku połóż sitko i włóż do niego gazę złożoną na 3 lub 4.
- Przelej gorące maliny przez sitko z gazą.
- Rozetrzyj maliny łyżką, a następnie zawiń maliny w gazę i wyciśnij.
- Sok zagotuj, przelej do słoików i szczelnie zakręć.
- Ustaw słoiki do góry i zostaw, aby wystygły.