Sok z kiszonej kapusty

Opublikowano: 25.08.2025 r.
Kapusta biała to absolutny hit tego soku z kiszonej kapusty. Ta prosta, ale pełna smaku receptura polega głównie na przysposobieniu główki kapusty. Sprawdź, jak zaskakująco proste może być przygotowanie domowego soku z kiszonej kapusty, który doda zdrowią kondycji i witalności.
Składniki dla 5 porcji:
- Kapusta biała - 800 g (1 główka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- blender, słoik, sitko, gaza, gumka recepturka
Przepis krok po kroku
- Pokrój kapustę na mniejsze części.
- Włóż kapustę do blendera, dodaj około 1 litr wody oraz 1 łyżeczkę soli.
- Całość zblenduj w miarę dokładnie.
- Za pomocą sitka odcedź sok i wlej go od razu do słoika.
- Słoik przykryj gaza i zabezpiecz gumka recepturką.
- Odstaw słoik w miejsce temperaturze pokojowej na około 3 dni.
- Po 3 dniach sok przechowuj zakręcony w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie.
Komentarz dietetyka
Sok z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Jego walory zdrowotne są bardzo szerokie i warto go pić.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości