Sok z jeżyn
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Jeżyny i cukier to główni bohaterowie naszego przepisu na domowy sok z jeżyn. Przygotowanie własnego soku jest prostsze, niż myślisz, a efekt końcowy to pyszny, słodko-kwaskowaty napój, który idealnie nadaje się na upalne letnie dni. Przekonaj się, jak niewiele trzeba, by cieszyć się prawdziwie owocowym smakiem!
Składniki dla 10 porcji:
- Jeżyny - 1000 g
- Cukier - 200 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Jeżyny opłucz dokładnie i wrzuć je do dużego garnka.
- Owoce zalej 80 ml wody.
- Gotuj jeżyny przez 20 minut.
- Dorzuć do nich cukier, małymi partiami. Gotuj kolejne 20 minut, często mieszając, by cukier nie przypalił się.
- Sok nieco ostudź i przecedź przez sito, tak by pozbyć się dużych cząstek owoców.
- Sok przelej do czystych butelek i zakręć.
- W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.
- Do garnka włóż zakręcone butelki i trzymaj 10 minut. Po tym czasie wyciągnij je do całkowitego ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ten sok zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny