Sok z jabłek na zimę
Opublikowano: 24.09.2022 r.
Jabłka i sok cytrynowy to gwiazdy tego przepisu na sok z jabłek na zimę. Chcesz wiedzieć, jak zatrzymać smak soczystych jabłek aż do mroźnych dni? W tym przepisie znajdziesz wszystko, co potrzebne, by przygotować pyszny, domowy sok, który przypomni Ci letnie smaki, gdy za oknem zima.
Składniki dla 15 porcji:
- Jabłko - 5000 g (20 dużych sztuk)
- Sok cytrynowy - 100 ml
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, butelka szklana, sokowirówka
Przepis krok po kroku
- Jabłka oczyść z gniazd nasiennych.
- Jabłka przeciśnij przez sokowirówkę.
- Do soku dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Wlej sok do wyparzonych butelek i zakręć dokładnie.
- Wstaw butelki do garnka i wlej wodę do 2/3 wysokości butelek.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Butelki postaw do góry dnem do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Sok z jabłek na zimę to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Sok przygotowany w domu nie zawiera konserwantów i jest idealny dla osób lubiących przygotowywać przetwory na zimę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny